Средњошколски центар Пале

Новости

Стефан Малбашић освојио сребрну медаљу на Иранској геометријској олимпијади

Ученик трећег разреда гимназије Средњошколског центра “Пале”, Стефан Малбашић освојио је сребрну медаљу на недавно одржаној Иранској геометријској олимпијади и тиме представио државу у најбољем свјетлу.

 

“Математика је препотентна краљица која стоји на самом врху свих егзактних наука. Немогуће је замислити физику или хемију без математичке љепоте. А за математику, као и за поезију, потребно је надахнуће. Суштина математике није у формулама, већ у мисаоном процесу који доводи до откривања нових законитости”, изјавио је Малбашић.

Овај талентовани математичар истиче да су такмичења прилика да се математика приближи младима и открије логичко размишљање.

Иранска геометријска олимпијада је међународно такмичење ученика из геометрије које већ трећу годину организује Иран. Такмичари су подијељени у три категорије: основна – за ученике 7. и 8. разреда; средња – за ученике 1. и 2. разреда; напредна – за ученике 3. и 4. разреда.

Трећа Иранска геометријска олимпијада одржана је 8. септембра 2016. године у 31 држави са преко 2500 учесника.

Државе учеснице су биле Албанија, Алжир, Аргентина, Јерменија, Бангладеш, Босна и Херцеговина, Бразил, Бугарска, Кина, Костарика, Хрватска, Чешка, Доминиканска Република, Еквадор, Ел Салвадор, Естонија, Иран, Ирска, Казахстан, Киргистан, Македонија, Малезија, Мексико, Холандија, Никарагва, Нигерија, Панама, Перу, Русија, Таџикистан и Украјина.

Ви сте овде: Почетна Новости Стефан Малбашић освојио сребрну медаљу на Иранској геометријској олимпијади