Средњошколски центар Пале

Кодекси

Kодекс понашања и облачења ученика

Средњошколски центар Пале свој рад заснива на сарадњи што омогућава задовољавајућу и безбједну образовну средину.


Због тога смо донијели правила која служе као упутство за понашање и облачење наших ученика. Правила су конципирана као помоћ ученицима ка остварењу најбољих могућих резултата у безбједном окружењу. Правила су тачно одређена и морају се примјењивати. У складу са нашом политиком отворених врата, увијек смо спремни да појаснимо наша правила и процедуре ученицима и њиховим родитељима.


Школа нема своју униформу. Ученици у школу долазе у својој уобичајеној гардероби. Ученици треба да се достојанствено и пристојно одјевају и да њихов начин одјевања није нападан, уврједљив за друге и да нема на себи исписане натписе и пароле које могу увриједити друге.
У школу није пристојно долазити у:
- папучама, боролетама, јапанкама, бермудама изнад кољена, мајицама које не покривају стомак и леђа, мајицама на бретеле, трик мајицама и деколтираним мајицама, мини сукњама, хеланкама, претјераним накитом, упадљивом шминком.
Такође:
- ђаци користе улаз у зграду који је за њих предвиђен.
- излазак са часа није дозвољен, осим у случају пријеке потребе из здравствених разлога.
- забрањено је довођење непознатих лица у школу без претходног одобрења дежурног професора или управе школе.
- у нарушеном здравственом стању ученик не треба да долази у школу.
- ученик на боловању не смије да долази само на поједине часове по личној вољи.
- ученици треба да се уздрже од коментарисања рада и понашања професора и чланове управе школе, сем на одјељенским састанцима са својим одјељенским старјешинама, или у личном разговору са члановима управе школе.
- никакво самоиницијативно колективно, групно и лично напуштање часа није дозвољено. Ученици о својим ускраћеним правима и потребама треба најприје да обавјесте свог одјељенског старјешину или директора школе.
- удаљавање ученика са часа примјениће се само у изузетним ситуацијама недоличног понашања, када је обавезно упућивање на разговор са стручним сарадницима (педагог и психолог) и члановима Управе школе;
- забрањено је доношење потенцијално опасних предмета и супстанци у школу; Сви такви предмети биће запљењени и предати родитељима ученика
- мобилни телефони и остали електронски уређаји (мултимедијални плејери и сл.) могу се користити само ван часова.

Ви сте овде: Почетна Кодекси Kодекс понашања и облачења ученика