Средњошколски центар Пале

Средњошколски центар Пале свој рад заснива на сарадњи што омогућава задовољавајућу и безбједну образовну средину.


Због тога смо донијели правила која служе као упутство за понашање и облачење наших ученика. Правила су конципирана као помоћ ученицима ка остварењу најбољих могућих резултата у безбједном окружењу. Правила су тачно одређена и морају се примјењивати. У складу са нашом политиком отворених врата, увијек смо спремни да појаснимо наша правила и процедуре ученицима и њиховим родитељима.


Школа нема своју униформу. Ученици у школу долазе у својој уобичајеној гардероби. Ученици треба да се достојанствено и пристојно одјевају и да њихов начин одјевања није нападан, уврједљив за друге и да нема на себи исписане натписе и пароле које могу увриједити друге.
У школу није пристојно долазити у:
- папучама, боролетама, јапанкама, бермудама изнад кољена, мајицама које не покривају стомак и леђа, мајицама на бретеле, трик мајицама и деколтираним мајицама, мини сукњама, хеланкама, претјераним накитом, упадљивом шминком.
Такође:
- ђаци користе улаз у зграду који је за њих предвиђен.
- излазак са часа није дозвољен, осим у случају пријеке потребе из здравствених разлога.
- забрањено је довођење непознатих лица у школу без претходног одобрења дежурног професора или управе школе.
- у нарушеном здравственом стању ученик не треба да долази у школу.
- ученик на боловању не смије да долази само на поједине часове по личној вољи.
- ученици треба да се уздрже од коментарисања рада и понашања професора и чланове управе школе, сем на одјељенским састанцима са својим одјељенским старјешинама, или у личном разговору са члановима управе школе.
- никакво самоиницијативно колективно, групно и лично напуштање часа није дозвољено. Ученици о својим ускраћеним правима и потребама треба најприје да обавјесте свог одјељенског старјешину или директора школе.
- удаљавање ученика са часа примјениће се само у изузетним ситуацијама недоличног понашања, када је обавезно упућивање на разговор са стручним сарадницима (педагог и психолог) и члановима Управе школе;
- забрањено је доношење потенцијално опасних предмета и супстанци у школу; Сви такви предмети биће запљењени и предати родитељима ученика
- мобилни телефони и остали електронски уређаји (мултимедијални плејери и сл.) могу се користити само ван часова.

Овим Кодексом одређени су пожељни облици понашања запослених, јер се кроз појединца ствара утисак о Средњошколском центру Пале. Понашање изражава наш однос према послу,  колегама, пословним партнерима, корисницима услуга и ученицима. Понашање запослених утиче и на понашање других.

Кодекс понашања запослених  у Средњошколском центру Пале

 1. Редовно и стручно, у сарадњи са другима, извршавати радне задатке и тиме доприносити развоју колектива.
 2. Своје понашање ускладити са улогом који имате у Средњошколском центру Пале.
 3. При сагледавању урађеног посла треба бити самокритичан и отворен за сугестије.
 4. Рјешавати настале конфликте са колегама и директором, а никако са ученицима и корисницима услуга.
 5. Негативан став према својим колегама и сарадницима не изражавати пред ученицима и сарадницима.
 6. Уколико је дошло до грешке или неспоразума, треба се извинити у своје име и у име Школе.
 7. Запослени треба да се придржава прописа који се тичу:  тачности доласка на посао, напуштања радног мјеста, коришћења пауза, пушења и конзумирања алкохола.
 8. Професор је дужан савјесно и одговорно обављати васпитно-образовни рад у школи, поштовати временски оквир у планирању, припремању и извођењу васпитно -образовног рада.
 9. Професор у школи и на јавном мјесту увијек треба имати на уму да је узор ученицима.
 10. Професор поштује личност ученика: води ученика, подржава, савјетује, указује. Свако вријеђање, понижавање и омаловажавање има негативне ефекте на развој ученика.
 11. Професор у учионицу улази одмах након звона за почетак часа, тиме ученицима показује свој однос према раду и не омогућава „неорганизовано вријеме" у којем се најчешће направи неред.
 12. На часу треба да искључе мобилни телефон.
 13. За вријеме часа захтијевати од ученика тишину и пажњу када говорите.
 14. Школску опрему, инвентар и потрошни материјал користити у службене сврхе.
 15. Исказати своје мишљење и незадовољство јасно и гласно међусобним разговором и бираним ријечима с колегама, ученицима и родитељима. Вулгарни изрази и псовке су недопустиви.
 16. Будимо принципијелни, захтјевни , али и толерантни и пажљиви према ученицима у школи.
 17. У учионицама, ходницима и дворишту школе није допуштено пушење као ни долазак под утицајем алкохола и дрога.
 18. Изостајање са посла благовремено најавити  директору школе, ради организовања наставе.
 19. Захтијевати од ученика одржавање чистоће учионица и ходника.

Понашање у складу са Кодексом осигурава јединственост захтјева у погледу понашања ученика у школи, што је предуслов ефикасног васпитно-образовног рада.

Одјећа је одавно превазишла своје основне функције, па данас представља један од очигледнијих видова невербалне комуникације. Одијевање је, прије свега, одраз кулуре и образовања, израз поштовања своје личности и оних са којима долазите  у контакт. 

Одјећа треба да буде у функцији активности којом се бавите. Својим одијевањем унапријед дајете информацију о свом статусу, о послу којим се бавите,  па треба да буде дискретна и са одговарајућим пропратним детаљима. Уколико је за радно мјесто предвиђена и обезбијеђена униформа и акредитација, запослени је обавезан да је носи. Такође, радно одијело тј. мантил штити личну гардеробу. Професор је дужан долазити у школу пристојно одјевен и пристојног изгледа, примјерено мјесту на којем се налази.

Неприкладна одјећа и изглед: прекратке сукње, шортс, џинс, мајице на бретеле са великим деколтеом, откривен стомак, прозирна и преуска одјећа, прљава и неуредна одјећа, нечиста и неуредна коса, неуредна брада, упадљива боја косе, пирсинг.

Ваш лични имиџ, стил професора, треба да се уклопи у општи имиџ школе коју представљате.

Ви сте овде: Почетна Кодекси